Kdy jít na těhotenské focení?

Těhotenské focení je jedinečnou příležitostí pro zachycení krásy a emocí spojených s očekáváním nového přírůstku do rodiny. Klíčem k úspěšnému focení je však jeho správné naplánování. Výběr nejvhodnější doby pro focení je zásadní, aby byly zachyceny nejen krásné snímky, ale také aby bylo zajištěno pohodlí a bezpečnost matky.


1. Výběr Časového Období

Doba těhotenství: Ideální doba pro těhotenské focení je obvykle v rozmezí 28. až 36. týdne těhotenství. V tomto období je bříško již dostatečně kulaté a výrazné, což je ideální pro vytvoření krásných snímků.

Pohodlí matky: Je důležité, aby se matka cítila během focení pohodlně. V pozdějších fázích těhotenství mohou některé ženy pociťovat nepohodlí nebo únavu, což by mohlo fotografování komplikovat.


2. Plánování Termínu

Flexibilita: Je dobré mít v plánu určitou flexibilitu, protože těhotenství může být nepředvídatelné. Mějte na paměti možnost změny termínu v případě potřeby.

Rezervace fotografa: Vyberte si fotografa s předstihem, aby bylo možné vybrat termín, který vám nejlépe vyhovuje. Většina profesionálních fotografů má rezervace několik týdnů dopředu, proto je vhodné se o focení začít zajímat již v druhém trimestru těhotenství.


3. Zohlednění Ročních Období

Venkovní focení: Pokud preferujete venkovní focení, zohledněte roční období. Jaro a podzim nabízejí příjemné teploty a krásné přírodní kulisy. Letní měsíce mohou být pro těhotné ženy náročné kvůli vyšším teplotám.

Indoor focení: V případě, že preferujete focení uvnitř, roční období nehraje tak významnou roli. Indoor focení může být pohodlnější během zimních měsíců nebo v případě nepříznivého počasí.


4. Příprava na Focení

Konzultace s fotografem: Před focením je dobré mít konzultaci s fotografiem, abyste probrali vaše představy a přání. Tato příprava může zahrnovat výběr stylu fotografií, lokality a oblečení.

Fyzické a psychické pohodlí: Ujistěte se, že se cítíte dobře a jste odpočatá před focením. Dbejte na dostatečnou hydrataci a nezapomeňte na lehké občerstvení.

Plánování těhotenského focení je vzrušující částí cesty k mateřství. S předstihem naplánovaným termínem, vhodným výběrem lokality a stylem fotografií si můžete být jistá, že vaše těhotenské snímky budou nejen krásné, ale také budou zachycovat tento jedinečný okamžik vašeho života s láskou a péčí.

Nápady na těhotenské focení


  • Přírodní pozadí: Parky, zahrady nebo lesní cesty jsou ideálním místem pro těhotenské focení. Využijte krásu přírody, která dodá vašim fotografiím přirozený a klidný vzhled.
  • Domácí prostředí: Focení v pohodlí vašeho domova může vytvořit intimní a osobní fotografie.
  • Tematické focení: Můžete si vybrat téma, které vám je blízké, jako například vintage styl, bohémský vzhled nebo moderní minimalistické focení.
  • S partnerem nebo rodinou: Zapojení partnera nebo starších sourozenců do focení může vytvořit nejen krásné snímky, ale i vzácné rodinné momenty.


Kam jít v Praze na focení

Praha nabízí mnoho nádherných míst pro těhotenské focení:

  • Petřínské sady: Tento park nabízí nejen krásnou zeleň, ale také úchvatné výhledy na město.
  • Vrtbovská zahrada: Jedna z nejkrásnějších barokních zahrad v Praze, která poskytuje romantické pozadí pro focení.
  • Pražský hrad a jeho okolí: Historické prostředí a nádherné architektonické pozadí jsou skvělou volbou pro unikátní snímky.
  • Nábřeží Vltavy: Focení u řeky, zejména v západním slunci, může vytvořit kouzelnou atmosféru.


Co s sebou na focení

  • Oblečení: Vezměte si několik outfitů, abyste měli možnost změny. Nezapomeňte na pohodlnou obuv, zejména pokud plánujete focení v přírodě. Vždy ji můžete přezout, ale pro přesuny se hodí pohodlná.
  • Make-up a účes: I když preferujete přirozený vzhled, drobné úpravy make-upu a účesu mohou na fotografiích udělat velký rozdíl.
  • Rekvizity: Ultrazvukové snímky, malé dětské botičky, nebo knížka pro miminko mohou přidat osobní a hravý prvek do vašich fotografií.
  • Občerstvení a voda: Ujistěte se, že máte s sebou dostatek vody a lehké občerstvení, abyste se cítila dobře a měla dostatek energie během focení.


Těhotenské focení je krásný způsob, jak zachytit a oslavit tuto zvláštní fázi vašeho života. Ať už se rozhodnete pro focení v přírodě, doma, nebo na některém z historických míst v Praze, pamatujte si, že nejdůležitější je, abyste se cítila pohodlně a uvolněně. S přípravou, správným výběrem místa a oblečení, se můžete těšit na nádherné snímky, které budou zároveň krásnými vzpomínkami na tuto výjimečnou dobu vašeho života.